Pedagogik

Waldorfpedagogiken har sin förankring i den antroposofiska människokunskapen till vilken Rudolf Steiner har lagt grunden. I waldorfförskolan ges barnen möjlighet att ingå i ett pedagogiskt socialt sammanhang som väcker deras sociala förmågor och deras omtanke om medmänniskan.

Leken

Vi ger mycket utrymme och tid för leken. Våra enkla leksaker inspirerar till fantasifulla lekar som utvecklar kreativitet hos barnet. Även den fria leken ute är viktig. Barnen får klättra i träd och på stenar, balansera på stockar eller bygga kojor. Att få tid till att leka som barn, också allt mer i dagens stillasittande samhälle ser vi som en oerhört viktig del i  vardagen på vår förskola. Färdigheter som barnet utvecklar i sin egen takt genom leken är; motorik, kroppsuppfattning, socialt samspel, empati, språklig förmåga, ett kreativt tänkande, uppfinningsförmåga, iderikedom och grundläggande matematisk förmåga.

Vuxna förebilder

Förskolebarnet härmar och tar intryck av varje handling som vi vuxna gör, oavsett om vi vill eller inte. Därför arbetar vi vuxna i waldorfförskolan också pedagogiskt med oss själva . Är våra handlingar äkta, närvarande och kärleksfulla så grundlägger vi goda vanor för barnens relationer till sig själva och andra människor. Vi arbetar för att barnen skall få uppleva livsglädje och skapa en positiv självbild. Det kan skapas genom att låta barnen få vara barn utan stress och överkrav. Genom att låta barnen mogna i sin egen takt och få växa in i livet, skapas en längtan hos barnet, att när det är moget, få hjälpa till och göra som sina förebilder.

En av hörnstenarna i Waldorfpedagogiken är att arbeta med förebild och efterhärmning. “Barn gör inte som vi säger utan som vi gör” I förskolan gör vi meningsfulla arbeten som blir inspiration för barnen i deras lekar. Det kan vara att laga mat, utföra trädgårdsarbeten, laga saker, städa etcetra, och att allt får ta sin tid är av oerhörd vikt för det lilla barnet. Ingen stress vid påklädning, städning mm. Allt är moment som ska läras in för livet. Här läggs grunden till det som skall blomma när tiden är mogen i skolåldern. Då det är dags för en mera teoretisk inlärning.

Maten

För oss på Linblomman är maten betydelsefull. I vårt skafferi har vi bara goda råvaror. Vi har vårt alldeles egna kök och vår alldeles egna kock som barnen har en nära relation till. All vår mat lagas ifrån grunden och vi har en strävan att ha KRAV-märkta och närodlade råvaror. Att det doftar gott i hela huset är en viktig del och att barnen känner av den omsorg som läggs på maten varje dag. Vi erbjuder barnen som är hos oss en näringsrik kost som är en fröjd för både ögat, magen och själen. Barnen serveras frukost, lunch och eftermiddags mellanmål varje dag.

Till de små barnen serveras en stadig frukost på havregrynsgröt och äpplemos, nybakt bröd, pålägg, frukt och mjölk till frukost vid cirka 8.30/9.00 på morgonen. De äldre barnen äter knäckebröd eller mjukt bröd med ost och frukt. Till mellanmål på eftermiddagen vid cirka 14.00 får barnen antingen fil och musli, hemkokt fruktkräm, gröt, pannkakor eller nybakat bröd och frukt.

Under vinterhalvåret äter vi eftermiddagsmålet inomhus, men när solen börjar titta fram och temperaturen stiger äter vi mellanmål utomhus. Veckans matsedel följer en rytm där varje dag har “sin” rätt. Till lunchen serveras ett stort salladsfat med grönsaker, fröer och frukter utifrån aktuell årstid. Vi bakar allt vårt mjuka bröd själva. Vi är sparsamma med både socker och salt i både mat och mellanmål till barnen. Men i slutet av veckan har vi ett undantag då det nämligen är dags för fredagskaka i huset. Vi dukar borden fina med servetter och gör små muffinskakor som barnen får efter frukoststunden. Vi vill att barnen ska få en känsla av att vi tackar veckan som varit och firar in en välbehövlig och härlig helg som är på ingång. Vid årets helger och högtider så som påsk, jul och lyktfesten serveras en vacker och välsmakande festmåltid. Måltiden är inte bara till för att mätta våra magar utan ska även skapa en känsla av gemenskap och ro. Därför äter varje pedagog tillsammans med sin grupp av maten som serveras på förskolan. Vi äter i lugn och ro och njuter av maten och gemenskapen.

Vilan

Att låta stunder av tystnad komma in i förskolelivet och livet i allmänhet är välgörande, både för det enskilda barnet och för hela barngruppen. Nyttigt för kroppen och nyttigt för själen. Dessa stunder av lugn och ro ger en möjlighet till fördjupad upplevelse av förmiddagen man tillbringat på förskolan. Alla barnen vilar efter lunch. De “stora” till en berättande saga och de små till lugnande vaggsånger på sina fällar med sin fröken.

Att fylla år

Att bli extra uppmärksammad på sin bemärkelsedag genom sång och en liten gåva som fröken tillverkat själv är speciellt. När man fyller år får man också vid den stunden som man ska firas under dagen ha en födelsedagsängel på sin plats vid bordet. Vi tänder ljuset i födelsedagsängeln och äter något gott tillsammans. Det kan vara glass och bär, en kaka vi bakat eller något annat som just detta barn tycker extra mycket om och är förtjust i.